Vrije vogel

Ik las ergens dat de Jumbojet vijftig jaar geleden zijn eerste vlucht maakte. De Boeing 747 koos voor het eerst op 9 februari 1969 het luchtruim, in de zomer van 1970 landde de eerste ‘widebody’ op Schiphol.

747. Een magisch getal dat staat voor vrijheid. Het was ergens in het voorjaar van 1983 dat wij – mijn ouders, mijn zusje en ik – besloten naar onze familie in Canada te gaan. Voor het eerst vliegen!

Zelden was ik zo opgewonden voor een vakantie als toen. De rit naar Schiphol in onze Renault. Het lange wachten. Turen naar al die vliegtuigen. Elk toestel vertelt een verhaal en heeft mensen aan boord die dromen van hun bestemming.

Wij droomden van Canada. Bijna acht uur zaten we in de 747. ‘Amazone’ was de naam van het toestel, dat naast passagiers ook een bijzondere vracht vervoerde. Een vriendelijke KLM’er nam ons even mee naar achteren. Daar, achter een klein deurtje keken we in de dikke buik van de Jumbojet. Daar stonden, in grote houten kisten, zes koeien en negen paarden. Op weg naar de Canadese prairie.

De reis duurde oneindig. We keken naar een film. Nee, er was geen ‘inflight entertainment’. We keken allemaal samen kijken naar dezelfde film op een groot scherm. Muziek kwam uit rubberen schelp die je over je oor kon schuiven. Met een draaiknop in de stoelleuning kon je een stuk of negen muziekkanalen kiezen.

Dan droomde je weg. Keek je naar buiten. Niets dan zee. Onmetelijke wildernis. Newfoundland. En dan: Toronto. Na de landing klonk een daverend applaus. De KLM had ons met de 747 toch maar mooi naar Canada gebracht.

Vrije vogels, dat waren we. Net als die zes koeien en negen paarden losgelaten in een groot en machtig mooi land. Canada. Zo ver weg, maar dankzij de 747 heel dichtbij…


Nieuwste Blogs

Stoer meisjesboek

Geplaatst op

Skiete Willy

Geplaatst op

#FlandrienAtHome

Geplaatst op

Sante Caterina

Geplaatst op

Tom

Geplaatst op

Klemvast

Geplaatst op

New Quay Tragedy

Geplaatst op

Nantillois

Geplaatst op

Pascal Guyot

Geplaatst op

Hanover Quay

Geplaatst op