Klemvast

‘Niet hier! Straks op het veld!’ Mijn eerste en tevens laatste kennismaking met Pim Doesburg was beslist geen vrolijke. Ik neem je mee naar De Herdgang, het trainingscomplex van PSV waar aan de vooravond van de voetbalcompetitie 1984-1985 een drukke open dag wordt gehouden. De in Rotterdam geboren keeper heeft zichtbaar weinig zin om handtekeningen uit te delen en maakt dat duidelijk met een donkere, hese stem.

Onscherpe kiekjes

In het schriftje dat ik die dag bij me had, staan krabbels van trainer Jan Reker, verdedigers Ernie Brandts en Huub Stevens, Noorse goaltjesdief Hallvar Thoresen, Zweedse aanwinst Glenn Hysén, Deense nieuwkomer Kenneth Brylle en natuurlijk ‘stofzuiger’ Willy van de Kerkhof. Zelfs tweelingbroer René staat zongebruind op de foto, al had hij PSV een seizoen eerder verruild voor het Griekse Apollon en koos hij die zomer voor Seiko Hongkong. René kon De Herdgang beslist niet missen…

Ik verzamelde die dag meer handtekeningen. Jurrie Koolhof, Jan Heintze, Mart van Duren, Frans van Rooij en manager Kees Ploegsma, allemaal leenden ze mijn BIC-pen om hun naam in mijn schriftje te vereeuwigen. Ze gingen ook op de foto natuurlijk. Alle kiekjes, de meesten vreselijk onscherp vanwege het enorme gedrang rond de spelers, zitten in een plakboek. Ook Pim Doesburg staat trouwens op de foto. Ik heb vastgelegd hoe hij met frisse tegenzin toch wat handtekeningen uitdeelt.

Bromberengedrag

Pim Doesburg. Vandaag bereikt me het bericht dat de oud-doelman van PSV en Sparta is heengegaan. En ondanks zijn bromberengedrag op De Herdgang staat hij nog altijd heel hoog op mijn favoriete-doelmannen-van-PSV-lijstje. Toen Jan van Beveren in 1980 afscheid nam, nam Pim Doesburg zijn plek onder de lat in en moest hij deze atletische legende doen vergeten. Met succes. Vier jaar lang was Pim Doesburg een zeer betrouwbare en bloedfanatieke sluitpost die het woord ‘klemvast’ tot kunst verhief. Kijk de beelden maar terug op YouTube. Klemvast. Altijd.

Pim Doesburg was geen onbekende in Eindhoven. Opgeleid bij Sparta en ontevreden vertrokken bij Feyenoord, speelde de keeper al eens bij ‘Philips’ in de jaren 1967-1970. Een blunder in een Europacup-wedstrijd tegen AS Roma - toch een missertje - kostte hem zijn basisplaats waarop hij terugkeerde naar Sparta. Daar stond hij tien jaar op doel, totdat PSV weer aan de bel trok. Jan van Beveren, eerder Pim Doesburgs grootste concurrent bij Sparta, was vertrokken en de Eindhovenaren zochten een nieuwe, ervaren doelman. Die vonden ze in deze robuuste veteraan wiens bulderende stem zelfs in een bomvol stadion altijd hoorbaar was.

Eredivisierecord

Niet minder dan 216 wedstrijden bewaakte Pim Doesburg het doel van PSV. Hij bezit nog altijd het record van meest gespeelde eredivisieduels: 687! Ook speelde hij acht interlands. Ik herinner hem van een magistrale redding in een duel tegen FC Den Haag die hij liet volgen door een razendsnelle en hele verre uittrap. Willy van de Kerkhof pikte de bal ver voorbij de middencirkel op en omzeilde op het gras van Het Zuiderpark de goalie van de thuisploeg: 1-4.

Maar vooral dat ene moment op De Herdgang is blijven hangen. Op dat houten bankje naast het kleedlokaal zat Pim Doesburg te morren. Wat was hier toch aan de hand? Als ik door mijn plakboek blader en de foto’s van de open dag nog eens bestudeer, valt mijn oog op nóg een nieuwe aanwinst die PSV toen aan de fans voorstelde: Hans van Breukelen. Oud-keeper van FC Utrecht, groot geworden bij Nottingham Forest, in 1984 gehaald om PSV nog meer sportief succes te bezorgen.

Reservist

Pim Doesburgs rol was met de komst van ‘De Breuk’ uitgespeeld; de inmiddels 40-jarige doelman werd, zoals de krant destijds kopte, ‘reservist’. Dat zou hij blijven tot zijn afscheid in 1987. Hij bleef de voetballerij trouw, was heel even trainer bij Neptunes en werkte als keeperstrainer bij Sparta, Feyenoord en het Nederlands elftal. Een van zijn bekendste pupillen: Ed de Goeij.

Vandaag denk ik terug aan die open dag op De Herdgang en koester ik die ene foto van Pim Doesburg. Als ik mijn ogen sluit zie ik mezelf weer op doel staan op het Essche Heike. Elke woensdagmiddag gingen we daar als jochies stiekem voetballen bij ODC en imiteerde ik Pim Doesburg. Klemvast. Bijna altijd.

Op de foto: Pim Doesburg (1943-2020) signeert op De Herdgang. Links naast hem de eerder dit jaar overleden verzorger van PSV, Jac van de Ven. (Foto: Marc Cleutjens, zomer 1984).


Nieuwste Blogs

Stoer meisjesboek

Geplaatst op

Skiete Willy

Geplaatst op

#FlandrienAtHome

Geplaatst op

Sante Caterina

Geplaatst op

Tom

Geplaatst op

Klemvast

Geplaatst op

New Quay Tragedy

Geplaatst op

Nantillois

Geplaatst op

Pascal Guyot

Geplaatst op

Hanover Quay

Geplaatst op