Unforgettable
Ik houd van Helden en Heldinnen. En ik heb er een heleboel. Ik adoreer sporters die gouden medailles behalen en bekers winnen. Schrijvers van magisch mooie verhalen vind ik tof en draag ik soms zelfs op handen. En ik bewonder muzikanten die me kunnen ontroeren. In kleine zaaltjes of - liever nog - in stadions en op festivalweiden. Met het naderen van de zomer krijg ik altijd de kriebels. Gaat mijn bloed sneller stromen. Kan ik niet wachten om op pad te gaan. Rugzakje met koffie en broodjes of peperkoek mee, op weg naar een Held.
En het is bijna zover dat er een ga ontmoeten. Een Held! Ik mag samen in één ruimte verpozen met Eddie Vedder en 'zijn' Pearl Jam, een band die al enkele decennia op het verlanglijstje staat. Eindelijk ga ik horen én zien hoe 'Jeremy', 'Evenflow', 'Black' en natuurlijk 'Alive' gespeeld worden. Dat er nog pakweg 17.000 liefhebbers aanschuiven op Eddie's feestje deert me niet. Ik ben erbij en ga genieten.
Liefde voor muziek is me met de paplepel ingegeven. Thuis draaiden we alle elpees van Abba - ik was ernstig verliefd op Agnetha - en kochten we verzamelplaten: Alle 13 Goed. Mijn eerste singeltje? John Travolta & Olivia Newton John, 'You're the one that I want'. Ik kocht op advies van een muzikale buurjongen het rode en blauwe verzamelalbum van The Beatles en pinkte menig traantje weg bij 'The River', het iconische nummer van Bruce Springsteen: 'At night on them banks I'd lie awake. And pull her close just to feel each breath she'd take'. Pure poëzie.
Mijn eerste concert? Dat zal het Lennisfist in 1983 zijn geweest, met Klein Orkest en Rosa King in Lennisheuvel. Entree 5 gulden. Ik jatte een poster van het festival die met punaises aan een boom was gespijkerd op de Baandervrouwenlaan, vlakbij De Nieuwe Ketting. Dat café bestond toen nog. Het affiche hing jarenlang op mijn kamer, als een heuse trofee. Naast concertposters van Simple Minds en The Cure. En natuurlijk de foto van Agnetha...
Twee jaar voor het Lennisfist werd ik betoverd door muziek. Het was op 4 november 1981. WDR - we zeiden thuis Duitsland 3 - zond die dag kort voor middernacht een concert uit van een voor mij nog onbekende Ierse groep: U2. Wat. Een. Band. Toen de muzikanten twee jaar later ergens in augustus live optraden op de Lorelei en dat alles live op de Duitse televisie te volgen was, wist ik het zeker: dit zijn mijn Helden. Passie. Vuur. Muziek met een Boodschap. 'This is not a rebelsong, this is Sunday bloody Sunday'.
Weer twee jaar later was ik voor het eerst aanwezig bij Bono's hoogmis. Op de festivalweide van Werchter, op 7 juli 1985, stond ik met mijn vrienden vooraan om U2 te zien. Na een niet te versmaden 'voorprogramma' met The Ramones, R.E.M. en Depeche Mode was het tijd voor onvergetelijke muziek. U2 stond op punt van een mondiale doorbraak op Live Aid - een week later op Wembley - en veroverde mijn hart met een gedragen uitvoering van 'The Unforgettable Fire'. Natuurlijk vloeiden de tranen rijkelijk toen het voorbij was en we de band uitluidden met '40': 'How long to sing this song...'
Honderden concerten volgden. Van U2 sla ik geen enkele tournee over en natuurlijk ben ik erbij als ze later dit jaar Amsterdam bezoeken. Maar maak me ook gerust wakker voor een ontmoeting met andere Helden. Of draai platen met me. Op vinyl of cd en ja, ook Spotify is akkoord sinds Peter Gabriel - weer zo'n Held - zijn volledige oeuvre deze maand op de digitale muziekservice heeft geplaatst. Mijn favoriet: 'Mercy Street', het liefst de live-uitvoering van de So-tour in 1987. Het zal je niet verrassen, ik was erbij in Ahoy.
Nog een paar nachtjes slapen en ik schuif aan bij Pearl Jam. Ik kijk naar dat legendarische filmpje van Pinkpop. De maffe snoekduik van Eddie Vedder, de zinderende gitaarriffs, de beukende bassen. En ik zet een plaat op om me onder te dompelen in de allermooiste muziek. Ik kies vanavond voor vinyl en zet mijn laatste drie aanwinsten klaar: David Bowie ('Station to station'), Van Morrison ('Astral Weeks') en Carole King ('Tapestry'). Maar eerst een onvergetelijk liedje. The Unforgettable Fire...