De Club van 27...

Bijna 25 uitverkochte shows hebben ze er al op zitten. En als ze zaterdag 27 oktober op de planken van Podium Boxtel staan, is het alweer de tweede show in een nieuwe reeks van twaalf. Met ‘Forever 27’ presenteren acht muzikanten van de Rockacademie in Tilburg een avondvullende muziektheatervoorstelling die in het teken staat van de ‘Club van 27’: zeven op 27-jarige leeftijd overleden popmuzikanten. Van Robert Johnson en Jimi Hendrix tot Amy Winehouse en Kurt Cobain.

De muziekstudio aan de Hoefstraat in Tilburg is net groot genoeg voor de repetitie van de rockband. Ze zijn er allemaal. Boxtelaar Alex Bergman en Thomas Pieters die de teksten van het programma schreven en enkele nummers zingen. Ook leadzangeres Bo Knippels is present, net als de gitaristen Carlota Lopez van de Logt en Thuur Onrust, drummer Roel Eijgermans, bassist Johan Marsman en toetsenist Rolf van de Sande, die ook uit Boxtel komt.

Rode draad van de voorstelling is een krat vol elpees, die de vertellers hebben gekregen van hun vader. ,,Een krat vol muzikale herinneringen”, omschrijft Thomas deze collectie. ,,Elk nummer heeft een verhaal en tijdens de voorstelling draaien we regelmatig elpees op een pick-up.”

CHARISMATISCH

Als regendruppels zo zacht rollen de klanken van Roels keyboard door de studio. Ingetogen klinkt het intro van ‘Riders On The Storm’ van The Doors. De band schakelt moeiteloos over op het stevige ‘Break On Through (To The Other Side)’ en gooit werkelijk alle remmen los. Daarna vertelt Alex over het leven van Jim Morrison, de charismatische zanger van The Doors . Even later galmt het strakke intro van ‘Purple Haze’ door de studio. Jimi Hendrix’ gitaargeweld maakt vloeiend plaats voor ‘Peace Of My Heart’, de bluesy hit van Janis Joplin die prachtig wordt gezonden door Bo.

Het idee voor Forever 27 komt van docent Alexander Beets, die alumni Alex Bergman en Thomas Pieters in de arm nam om een theaterproductie te schrijven over de Club van 27. ,,De muziek van deze pop-iconen sluit goed aan bij de opleiding van studenten aan de Rockacademie”, meent Thomas. Alex: ,,Samen vertellen we het publiek verhalen over de levens van de Club van 27.”

NIEUW ARRANGEMENT

Muziek voert de boventoon in het avondvullende programma. Van alle jong overleden rockers passeren meerdere nummers de revue. Het zijn stuk voor stuk klassiekers, van Jimi Hendrix, Robert Johnson, Janis Joplin, Jim Morrison (The Doors), Kurt Cobain (Nirvana), Amy Winehouse en Brian Jones (Rolling Stones). ,,Het was een hele klus om tot een evenwichtige setlist te komen”, bekent Bergman. Lachend: ,,Als we al onze favoriete nummers zouden spelen, zou het concert minstens acht uur duren.”

De muzikanten van Forever 27 zijn samen meer dan een coverband die onder de vlag van de Rockacademie optreedt. ,,Elk nummer krijgt een nieuw arrangement”, legt zangeres Bo uit. ,,Zo zijn ‘Smells Like Teen Spirit’ van Nirvana en ‘Paint It Black’ van de Rolling Stones ballads geworden. Van ‘Dead Flowers’, ook van de Stones, hebben we een countryversie gemaakt.”

STUDIEPUNTEN

Een deel van de bandleden van Forever 27 is al in het bezit van het diploma, onder wie Alex en Roel uit Boxtel. Anderen maken zich op voor het eindexamen. ,,Vorig jaar gold Forever 27 als een project van de Rockacademie en konden nog studiepunten verdiend worden”, vertelt Thomas. ,,Dit jaar is een reprise. Alle shows waren vorig jaar uitverkocht en nu gaan we opnieuw op tournee. Niet om beoordeeld te worden door docenten, maar om als een échte band met een écht busje op pad te gaan”, vult Alex aan.

Gitarist Carlota is dankbaar dat ze deel uitmaakt van de muziektheaterproductie. ,,Waar veel studenten pas na hun opleiding de eerste echte podiumervaring op doen, staan wij met Forever 27 nu al in volle zalen.” Ze erkent dat er veel tijd mee gemoeid is, zeker omdat vrijwel alle muzikanten in meerdere bands actief zijn. ,,Er zijn dagen bij dat we niet voor drie uur ’s nachts thuis zijn”, knikt Alex. ,,Maar dat hoort bij het leven van rockmuzikanten. Gelukkig beginnen de colleges op de Rockacademie niet eerder dan tien uur ’s morgens…”

KAARTVERKOOP

Forever 27 is zaterdag 27 oktober vanaf 20.15 uur te zien in Podium Boxtel. De afterparty wordt verzorgd door de Boxtelse rockband Go Rome, waarin onder meer Jan Bergman – vader van zanger, rapper en tekstschrijver Alex – actief is. Toegangskaarten kosten 19,50 euro en zijn verkrijgbaar bij Hebbes (Markt), Marimba (Van Beekstraat) en Jumbo (Oosterhof) in Boxtel en drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat in Liempde. Kaarten zijn voor 18,50 euro ook te koop via www.podiumboxtel.nl.

(Dit artikel verscheen donderdag 11 oktober in nieuwsblad Brabants Centrum)

OP DE FOTO: Alex Bergman, Carlota Lopez van de Logt, Bo Knippels, Thomas Pieters, Thuur Onrust, Rolf van de Sande, Johan Marsman en Roel Eijgermans (v.l.n.r.) van de Rockacademie in Tilburg vormen de band die met Forever 27 de Nederlandse theaterzalen ingaat. De jonge muzikanten eren de ‘Club van 27’: zeven op 27-jarige leeftijd overleden rockers. (Foto: Marc Cleutjens).


Nieuwste Blogs

Stoer meisjesboek

Geplaatst op

Skiete Willy

Geplaatst op

#FlandrienAtHome

Geplaatst op

Sante Caterina

Geplaatst op

Tom

Geplaatst op

Klemvast

Geplaatst op

New Quay Tragedy

Geplaatst op

Nantillois

Geplaatst op

Pascal Guyot

Geplaatst op

Hanover Quay

Geplaatst op