Mirakels

'Gaat het door?' Het is zonder twijfel de meest gestelde vraag die jaarlijks op Drievuldigheidszondag in Boxtel gesteld wordt. De eerste zondag na Pinksteren staat al decennialang in het teken van de Heilig Bloedprocessie die herinnert aan het Bloedmirakel dat 'ergens voor 1380' in deze gemeente zou hebben plaatsgevonden. Priester Eligius van den Aker stootte tijdens de hoogmis een wijnkelk om, zag de altaardoeken rood kleuren - het bloed van Christus - en zweeg. Totdat hij op het sterfbed opbiechtte wat er was gebeurd en een mirakel geboren was. Boxtel werd een bedevaartsoord...

Gaat het door? Nee dus. Wéér niet! Het is nu de zoveelste keer dat de ommegang niet door de straten van Boxtel kan trekken. En dat is zuur omdat honderden acteurs en figuranten zich weer zo verheugd hadden op de processie. Urenlang schminken en grimeren in de Sint-Petrusschool, liedjes repeteren, voordrachten oefenen. En ook: vrienden begroeten, oude bekenden in de armen vallen. Want dat is ook de Heilig Bloedprocessie. Na een jaar terugkomen in je geboortedorp en meedoen aan een mooie traditie. Een reünie.

Na dagen, ja weken zomerse temperaturen beloofde Buienradar zondagochtend al niet veel goeds. En de digitale voorspellingen kwamen helaas uit. Amper tien minuten voor de start van de Heilig Bloedprocessie - iedereen was er klaar voor - betrok de hemel en begon het zachtjes te druppelen. Even later een donderslag, een hoosbui én het besef dat de stoet ook in 2018 weer niet zal rondtrekken. Want regen betekent kletsnatte kasseitjes, het recept voor een aanslag op de kwetsbare kostuums.

De vraag werpt zich op waarom het toch zo vaak misgaat. Waar de organisatoren van de Open Boxtelse Quizronde al vijf jaar onafgebroken de zomer vieren op de eerste zaterdag na Pinksteren, gaat het een dag later vaak helemaal mis op Drievuldigheidszondag. Toeval? Noodlot? Of zijn hier de echte weergoden aan het werk? Je gaat het denken als zo kort voor de start van de ommegang de lucht weer betrekt, bliksem de hemel boven Boxtel verlicht en Thor de trom roert.

Het gaat niet door. De meeste deelnemers - de honderden figuranten - laten zich kort na de onheilstijding weer afschminken in het schooltje aan de Burgakker. Hun kostuums verdwijnen ongebruikt in de kast, wachtend op een nieuwe poging in 2019. De hoofdrolspelers van de Heilig Bloedprocessie - Mariadraagsters, Schrijndragers en natuurlijk Eligius met gevolg - schreiden met opgetrokken jurken en rokken door de natte straten richting Sint-Petrusbasiliek voor een korte plechtigheid. Het is slechts een pleister op de wond.

Viel er dan niets te beleven? Jawel hoor. Aanschuiven bij Het IJscafé voor een hoorntje met stracciatella- en citroenijs. Een Texels biertje op het (overdekte) terras van Le Temps Perdu. En een demonstratie van vendeliers die speciaal voor de Heilig Bloedprocessie uit het Belgische Hoogstraten naar Boxtel zijn gekomen om hun kunsten te vertonen. Een handjevol toeschouwers is er getuige van als de vaandels metershoog de lucht in worden geslingerd. Maar de meesten zijn al lang naar huis. Ze zien Feyenoorder Dirk Kuijt vanaf elf meter scoren in zijn afscheidswedstrijd en Max Verstappen nog net wat Formule 1-punten sprokkelen in Monaco. Mirakels...


Nieuwste Blogs

Stoer meisjesboek

Geplaatst op

Skiete Willy

Geplaatst op

#FlandrienAtHome

Geplaatst op

Sante Caterina

Geplaatst op

Tom

Geplaatst op

Klemvast

Geplaatst op

New Quay Tragedy

Geplaatst op

Nantillois

Geplaatst op

Pascal Guyot

Geplaatst op

Hanover Quay

Geplaatst op