Garrison Starr, van LA naar Liempde…

Cultureel huiskamerfestival Live in Liempde verrast vrijwel elke editie met een internationale ster. Na optredens van Shawn Mayer uit Nashville en Pete Riley met band Shamona uit Liverpool, werd het podium zondag 23 juni beklommen door de met een Grammy Award genomineerde Garrison Starr (44). De in Hernando, Mississippi geboren singer-songwriter woont al vele jaren in Los Angeles en verblijft deze week in Liempde. ,,Ik geniet van de warme belangstelling voor singer-songwriters in Nederland.”

Een korte Europese tournee brengt Starr deze week naar huiskamers en kleine zalen in steden als Utrecht, Brussel en Keulen. ,,Wat ik hier in Liempde ga doen, heb ik echt nog nooit gedaan”, blikte ze zondagochtend vooruit. ,,Ik ben gewend één set te spelen. Nu zijn het er vier, kort achter elkaar. Cool!” Starr speelde afwisselende sets, met enkele klassiekers uit haar omvangrijke oeuvre – de Amerikaanse heeft al vijftien soloplaten op haar naam staan - én nieuwe liedjes.

Ze vertelt: ,,Later dit jaar verschijnt ‘Girl I Used To Be’. Ik weet nog niet hoe ik die plaat ga uitbrengen. Met mijn manager onderzoek ik nieuwe manieren om mijn muziek onder de aandacht te brengen.” Dat deed de singer-songwriter ook in Liempde door enkele downloadbriefjes te verstoppen in de cd’s die ze na haar shows verkocht. Lachend: ,,Wie zo’n briefje ontdekt, heeft een gouden lot uit de loterij in handen.”

VERSTIKKEND

Starr werd geboren in Memphis en groeide op in het nabijgelegen Hernando. ,,Een klein stadje, misschien wel een beetje vergelijkbaar met Liempde”, zegt ze. ,,Ik maakte kennis met zang en muziek in het kerkkoor.” Die zegen was tegelijk een vloek. ,,Mijn ouders zijn verbonden aan de Methodistenkerk, een fundamenteel christelijke stroming in het protestantse geloof. Ik ervoer het leven daar als verstikkend, zeker toen ik al op jonge leeftijd ontdekte dat ik op meisjes val.”

Veel van haar liedjes gaan over die moeilijke jaren. ,,Mijn ouders gaven me het gevoel dat ik niet gay mocht zijn. Dat in de hemel zou komen als ik met een man zou trouwen, maar dat de hel me wachtte als ik in zonde zou leven.” Starr besloot naar Los Angeles te gaan, ook al omdat ze maar één grote droom had: artiest worden. ,,In mijn schooltijd had mijn jeugdvriend Mark een platenzaak. Hij hoorde mijn liedje ‘Superhero’ en bracht het onder de aandacht van een platenmaatschappij.”

In 1996 tekende Starr haar eerste platencontract bij Geffen Records. Met ‘Eighteen Over Me’ bracht ze een jaar later haar eerste album uit. Tien jaar geleden ging ze verder als indie muzikant, los van een platenmaatschappij. Daarnaast verzette ze de bakens en ging ze ook aan het werk als liedjesschrijver voor tv-series en films. ,,Ik schreef voor ‘Grey’s Anatomy’ en ‘Pretty Little Liars’. Inmiddels heb ik thuis ook een studio waar ik graag samenwerk met andere artiesten.”

LAID BACK CITY LIFE

Starr was eerder in Nederland. ,,Ik merk elke keer weer dat Nederlanders graag naar muziek luisteren en een artiest waarderen. Ik verzorg hier vaak huiskamerconcerten of optredens in cafés en kleine zaaltjes. In Amerika is dat niet winstgevend. Waar je in Nederland als artiest goed gepromoot wordt, moet je dat bij ons helemaal alleen doen en krijg je geen enkele garantie. Als er niemand komt opdagen, sta in een lege tent en verdien je geen dollar.”

Deze week logeert de Amerikaanse in het rustige Liempde. ,,Ik houd van dit dorp. Als ik ’s morgens opsta en in de tuin ga zitten, overheerst de rust. Tijdens een korte wandeling zegt iedereen ‘hallo’. Zo vriendelijk!” Haar huidige woonplaats, de metropool Los Angeles, lijkt in niets op Liempde. Maar schijn bedriegt. ,,Ik woon met mijn vriendin René in de buurt van Pasadena, in de heuvels. Je zou kunnen zeggen dat ik daar een laid back city life leef.”

Starr geniet van haar artiestenbestaan en is blij dat de band met haar ouders goed is, ook al vinden ze het lastig om met haar homoseksualiteit om te gaan. ,,Mijn ouders zijn lieve mensen en ik houd veel van ze. Ze vinden het moeilijk dat ik ben zoals ik ben. Maar weet je, als ik bij ze in de buurt optreed zullen ze er altijd zijn. Lief hè?”

Meer weten over Garrison Starr? Kijk op www.garrisonstarr.com.


OP DE FOTO: Garrison Starr tijdens haar tweede optreden op cultureel huiskamerfestival Live in Liempde. De Amerikaanse singer-songwriter verblijft deze week in Liempde en verzorgt een reeks huiskamerconcerten in Nederland, België en Duitsland. (Foto: Peter de Koning).


Nieuwste Blogs

Stoer meisjesboek

Geplaatst op

Skiete Willy

Geplaatst op

#FlandrienAtHome

Geplaatst op

Sante Caterina

Geplaatst op

Tom

Geplaatst op

Klemvast

Geplaatst op

New Quay Tragedy

Geplaatst op

Nantillois

Geplaatst op

Pascal Guyot

Geplaatst op

Hanover Quay

Geplaatst op