Eendje de voorste…

‘Hallo donseendjes, hebben jullie er allemaal zin in?’ De jeugdprins van Eendengat - zo noemen we Boxtel tijdens de vier doldwaze dagen - stelt zijn jonge onderdanen al vele jaren dezelfde vraag. Waar? Op het bordes van het gemeentehuis op de Markt, waar elk jaar op carnavalszaterdag om 14.11 uur de sleutels van Eendengat worden overgedragen. Het burgerlijk gezag maakt vier dagen plaats voor leutvorsten, pretmonarchen en ander carnavalesk eendenvolk.

Of ik er zin in heb? Jazeker! Op mijn manier. Optochten bezoeken. Oneindig veel foto’s maken. Genieten van kleurrijke en vrolijke mensen. ‘Is dat je carnavalspak?’, vroeg een caissière van de Plus met een gulle lach nadat de kinderoptocht aan me voorbij was getrokken en ik de wekelijkse boodschappen deed. Ze zag mijn zwarte spijkerjack met daarop een piepklein Eendengat-speldje en een minuscuul badeendje. ‘Ja, zo kom ik de dagen wel door…’

Bladerend door vergeelde plakboeken ontdekte ik vandaag dat ik in mijn jeugd dol was op carnaval. Stapels tekeningen zijn bewaard gebleven, van praalwagens, optochten, prinsen en dansmariekes. En een officiële brief van de Stichting Openbaar Carnaval uit 1976. ‘Uw zoon heeft de tekenwedstrijd van Eendengat gewonnen’, schreef de prins aan mijn ouders. Compleet met een uitnodiging voor de prijsuitreiking.

Ik herinner me weinig van die plechtigheid. Maar wel de plek waar dit plaatsvond. Feesttent Open Hof, op het Breukelsplein. Dat was dé plek om met leeftijdsgenootjes te hossen en te dansen, op liedjes van André van Duin, Corrie van Gorp, Rita Valk en de Twee Pinten. We gingen met een grote groep, lopend vanuit Selissen naar ‘De Tent’. En daar, op de houten vloer, kon je keihard stampen. En schouder aan schouder hossen in een grote kring. Polonaise? Tuurlijk, ik was altijd eendje de voorste…

De feesttent van toen heet nu Kwekpoel. Als de donseendjes er dit jaar net zoveel plezier hebben als ik toen, beleven ze vier onvergetelijke carnavalsdagen. Vragen of ze er zin in hebben is eigenlijk overbodig. Natuurlijk hebben ze er zin in. Het is carnaval!


Nieuwste Blogs

Stoer meisjesboek

Geplaatst op

Skiete Willy

Geplaatst op

#FlandrienAtHome

Geplaatst op

Sante Caterina

Geplaatst op

Tom

Geplaatst op

Klemvast

Geplaatst op

New Quay Tragedy

Geplaatst op

Nantillois

Geplaatst op

Pascal Guyot

Geplaatst op

Hanover Quay

Geplaatst op