De koning te rijk in Selissen…

De naamgever van de straat waar ik in 1966 ben geboren, woonde in de elfde eeuw op Stapelen of in een van de voorlopers van dit kasteel. Ik heb het over Harper I van Randerode, een van de eerste heren van Boxtel. Veel is over zijn leven niet bekend, maar het geslacht Van Randerode zwaaide hier tot eind dertiende eeuw de scepter.

De middeleeuwse adel leeft voort in veel straten en straatnamen, ook in de Van Randerodestraat. Maar een kasteel of een burcht zul je er niet vinden, laat staan heren van stand of dames van adel. Nee, de Van Randerodestraat is een gewone straat waar mensen sinds de jaren zestig fijn wonen in een eengezinswoning of galerijflat.

Zoals mijn ouders, die begin 1966 de sleutel kregen van een spiksplinternieuw huis op nummer 64 (op de foto in aanbouw) en er 53 jaar later nog steeds heel graag wonen. En dat is niet zo vreemd. Want waar vind je vandaag de dag een royale huurwoning met vier slaapkamers, een ruime zolder, een leuke tuin met berging en hele toffe buren? In Selissen dus. Míjn Selissen…

Dit is de straat waar ik leerde voetballen. Het is ook de straat die me naar De Zonnehoekschool leidde. Het was de route naar de Maria Reginakerk en de buurtwinkels: bakkerij Van Haandel, slagerij Van Breugel, schoenmaker Paymans en snackbar Select. Grote boodschappen? 4=6! Aan de deur werd nog wél gekocht: bij Jan en Joke Schoenmakers van de SRV of groenteboer Aloïs van Uden.

Ik ben al een tijdje weg uit de Van Randerodestraat. Ik betaalde huurpenningen aan St. Joseph toen ik in een destijds beruchte Hoogheemflat in Oost woonde en nogal eens werd lastig gevallen door luidruchtige bovenburen. Ik kocht een premiewoning aan de Dufourstraat en ontdekte de charme van Breukelen. Weer later verhuisde ik naar In Goede Aarde. Maar: er gaat niets boven Selissen.

Als ik ooit een winnend lot van de Staatsloterij in handen heb, bouw ik daar mijn eigen kasteel. Wees niet bang, ik zal me niet zoals Harper I van Randerode adellijk of hooghartig gaan gedragen. Maar ik voel me er wel de koning te rijk.


Nieuwste Blogs

Stoer meisjesboek

Geplaatst op

Skiete Willy

Geplaatst op

#FlandrienAtHome

Geplaatst op

Sante Caterina

Geplaatst op

Tom

Geplaatst op

Klemvast

Geplaatst op

New Quay Tragedy

Geplaatst op

Nantillois

Geplaatst op

Pascal Guyot

Geplaatst op

Hanover Quay

Geplaatst op