'Alles draait om de ziel van de muziek'

,,Het is fantastisch dat ik dit allemaal kan doen.” De ogen van Ernst Jansz (Amsterdam 1948) fonkelen als hij vertelt over de optredens die hij overal in Nederland verzorgt. Natuurlijk gaat het in de woonkamer van zijn boerderij in Neerkant ook over de legendarische folkgroep CCC Inc. en Nederpopsensatie Doe Maar. ,,Maar optreden met mijn eigen band is het leukst”, zegt de singer-songwriter die vrijdag 13 december in Podium Boxtel staat.

Jansz woont op de kop af vijftig jaar in een woonstee aan een landweggetje net buiten Neerkant. Het gemoedelijke dorp in de Brabantse Peel is zijn thuis. Dat blijkt ook uit een bordje dat dorpsgenoten in de heg bij de voordeur hebben gezet: ‘Maestro Ernst Jansz’. ,,Ik heb vorige maand de dirigeerwedstrijd van de plaatselijke fanfare Sint-Willibrordus gewonnen”, legt hij uit. Grinnikend: ,,Nu weet écht iedereen waar ik woon.”

RUGGENGRAAT

Jansz treedt ook in Boxtel op met zijn band, die bestaat uit gitarist Guus Paat, bassist Richard Wallenburg en violiste Aili Deiwiks. Het repertoire omvat voornamelijk nummers van cd De Neerkant, die in 2017 met het gelijknamige boek verscheen. ,,Daarin heb ik de kronieken uit de jaren 1970-1980 over mijn leven in dit dorp gebundeld”, vertelt hij. ,,Deze liedjes vormen de ruggengraat van de optredens.”

Op de setlist prijken verder enkele Nederlandse vertalingen van Bob Dylan-nummers, verschenen op Dromen van Johanna (2010). ,,Ik speel ook een paar nummers van Doe Maar, maar dan wel in een heel ander jasje. ‘Tijd genoeg’ komt wel eens langs, net als ‘Belle Hélène’ of ‘Ruma Saya’. Allemaal in een rustige swing, zonder de opwinding die je van Doe Maar kent.”

Jansz stelt een paar dagen voor een optreden de setlist samen. ,,Die stuur ik dan per e-mail naar mijn bandleden”, legt hij uit. ,,Ik zet er altijd bij ‘wijzigingen voorbehouden’. Ik kan me namelijk zomaar bedenken. Ik speel graag liedjes die passen bij het gevoel dat ik op dat moment heb.”

DAG EN NACHT MUZIEK

De in Amsterdam geboren Jansz streek met de andere leden van CCC Inc. in 1969 neer in Neerkant. Samen betrokken ze de boerderij die de singer-songwriter nog altijd bewoont. ,,We zochten een plek waar we dag en nacht muziek konden maken. Joost Belinfante (oprichter van CCC Inc. – red.) was geabonneerd op een tijdschrift over ruilverkaveling. Daarin stond dat deze boerderij te koop was.”

Op weg naar een optreden in Deurne ging de band een kijkje nemen. Niet veel later werd in Neerkant een veiling gehouden en bracht Belinfante het hoogste bod uit. ,,Joost had een kleine erfenis te besteden en tot ontsteltenis van alle inwoners kwamen wij, die langharige hippies uit Amsterdam, in hun dorp wonen. Ik geloof niet dat ze meteen stonden te juichen. Maar we hadden altijd een goede verstandhouding met het dorp hoor.”

Buurman Nolleke Beijers was de eerste die de ‘schooiers’ omarmde. ,,Een buurman uit duizenden die ons meteen accepteerde”, herinnert Jansz zich. ,,Tijdens een van de vele verbouwingen zag hij me timmeren en metselen. ‘Jullie kunnen dus tóch werken’, gniffelde Nolleke.”

In mei 1970 trad CCC Inc. voor het eerst op in Neerkant. Op het eigen erf. Toegang gratis. Aarzelend kwamen de inwoners op het optreden af. ,,Stoelen hadden we niet, dus iedereen nam plaats op een kistje of een Perzisch tapijtje.” CCC Inc. was succesvol en deelde op het legendarische popfestival in Kralingen in 1970 het podium met wereldbands als Pink Floyd, Santana en Jefferson Airplane. ,,We bestaan nog steeds hoor”, benadrukt Jansz. ,,Vanaf 1 februari 2020 gaan we weer toeren.”

DOE MAAR

Ook Doe Maar - de band waarin Jansz met Henny Vrienten, Jan Hendriks en René van Collem speelt - heeft plannen. ,,Concertpromotor MOJO heeft ons gevraagd om in 2020 een clubtour te doen”, onthult Jansz. ,,Of we dat leuk vinden? Ja! Ik sta te trappelen om weer met Henny, Jan en René het land in te gaan. Je ziet elke avond weer zoveel gelukkige gezichten. Weet je wat zo wonderlijk is? We hebben een enorm repertoire, maar iedereen kent alle nummers.”

Doe Maar begon eind jaren zeventig en brak door met ‘swingende Nederlandse bietmuziek’, zoals een bandposter het genre destijds omschreef. Doe Maar trad op 29 april en 12 juni 1981 op in jongerencentrum Open Huis op Duinendaal in Boxtel en bestormde de hitlijsten. Drie jaar later hief de band zich ‘wegens te veel aan succes’ op. ,,Na twee afscheidsconcerten in Den Bosch was het afgelopen. En het kostte veel overredingskracht om ons vijftien jaar later weer bij elkaar te brengen.”

Na zestien reünieshows in Ahoy (2000) en twee stadionconcerten in De Kuip (2008) in Rotterdam, volgden in 2012 vier Symphonica in Rosso-concerten in het Arnhemse Gelredome. Vier jaar later stond de band tweemaal in de Amsterdamse Ziggo Dome. ,,Doe Maar is de basis van mijn bestaan”, zegt Jansz. ,,Ik kan doen wat ik wil omdat ik toen beroemd ben geweest.”

CHOPIN

De eerste opnamen van Doe Maar werden in 1978 gemaakt in Jansz’ boerderij en zitten als bonus cd bij De Neerkant. In deze groene omgeving schrijft hij nog steeds zijn teksten en componeert hij muziek. ,,Op verzoek van mijn Doe Maar-vrienden heb ik ook een elektrische piano gekocht waarmee ik wat experimenteer. Ik leer het werk van Chopin dat ik met deze piano wil opnemen.”

Als tiener besteedde Jansz zijn zakgeld aan het verzameld werk van de componist. ,,Nu denk ik dat ik zover ben dat ik het een beetje beheers”, lacht hij. ,,Ik ben benieuwd hoe Chopin mijn opnamen zou vinden. Als mijn muziek over tweehonderd jaar met evenveel liefde wordt vertolkt als die van Chopin nu, dan denk ik dat ik ontroerd zou zijn. Het gaat maar om één ding: de ziel van de muziek. Elk optreden is een feest, zeker met een band die mijn liedjes zo mooi speelt.”

KAARTVERKOOP

Ernst Jansz staat vrijdag 13 december met zijn band in Podium Boxtel. Kaarten kosten 21,50 euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl en bij de Boxtelse voorverkoopadressen Hebbes (Markt) en Marimba (Van Beekstraat). Meer weten over Ernst Jansz? Kijk op www.ernstjansz.nl. (Dit interview verscheen in verkorte vorm in nieuwsblad Brabants Centrum van donderdag 28 november 2019).

OP DE FOTO: Vijftig jaar geleden streek een groep hippies neer in het Deurnese kerkdorp Neerkant en stichtte er een commune. Een van hen was muzikant Ernst Jansz (uiterst links) die later furore maakte met Doe Maar en nog altijd in de boerderij woont. De foto toont het eerste optreden van CCC Inc. in Neerkant. (Foto: Molly Mackenzie).


Nieuwste Blogs

Stoer meisjesboek

Geplaatst op

Skiete Willy

Geplaatst op

#FlandrienAtHome

Geplaatst op

Sante Caterina

Geplaatst op

Tom

Geplaatst op

Klemvast

Geplaatst op

New Quay Tragedy

Geplaatst op

Nantillois

Geplaatst op

Pascal Guyot

Geplaatst op

Hanover Quay

Geplaatst op